Kozí mléko dokáže i léčit
Dříve bývala koza skoro v každé vesnické chalupě. Kdo si nemohl dovolit živit krávu, a přesto chtěl mléko, vlastnil kozu. Ta tolik náročná nebyla. A dělali dobře. Kozí mléko je velice zdravé.
o Od mléka se především vyžaduje, aby bylo velkou zásobárnou vápníku.
· To kozí splňuje tento požadavek ještě o něco více nežli to kravské.
Kromě toho má i velký obsah hořčíku, draslíku, manganu, sodíku a vitamínů A, C, E a D. Zanedbatelný není ani obsah bílkovin. Jeden šálek kozího mléka dodá tělu až osmnáct procent kvalitní bílkoviny. Kozí mléko je vhodnější při různých dietách a střevních potížích. Je totiž mnohem lépe stravitelné a nezpůsobuje zahlenění. Poradci na výživu doporučují zařadit výrobky z kozího sýra do běžného jídelníčku, protože má dokonce i léčebné účinky.
· Blahodárně působí na nervovou soustavu – dlouhodobá konzumace snižuje stres a nervové vypětí.
· Prospěšné je lidem, kteří trpí migrénami – po nahrazení kravského mléka kozím, se zlepší jejich stav během krátké doby.
Kozí produkty na tělo i do těla
Kozí mléko ale nepomáhá jen uvnitř našeho těla, ale i zvenku.Lidé, kteří trpí revmatismem, dnou, artrózou, bolestmi kloubů, bolestmi páteře, by se měli pravidelně masírovat kozím máslem. Kozí produkty jsou vhodné pro teplou i studenou kuchyň. Vyrábí se
– kozí sýry
– jogurty
– máslo
– tvaroh
– tvarohové dezerty
– jogurtové nápoje s příchutěmi černého rybízu, čokolády nebo meruňky.
Někteří odpůrci kozích produktů hovoří o tom, že mají „divnou“ chuť. Hodně totiž záleží na tom, kde se koza pase. Jestliže má možnost popásat se na louce, která je plná bylinek a kvalitní trávy, jistě bude její mléko chutnat výborně. Pokud spásá pouze nekvalitní trávu, odrazí se to určitě i na kvalitě jejího mléka. Proto je dobré nakupovat výrobky z kozího mléka na farmách, kde máme jistotu, že jsou kozy hýčkány jen tou nejlepší přírodou.